• 0212 924 16 01
    0532 330 64 86
  • Pzt. - Cts. : 08:30 - 22:00
    Pzr : Kapalı
  • Fatih Sanayi Sitesi C-1 A Blok No: 7  Esenyurt / İstanbul
YETKİSİZ YERLERDE SAĞLIĞA ZARARLI UCUZ FİLM YAPTIRMAYIN ÇÜNKÜ KİMSENİN HAYATI UCUZ DEĞİL
YETKİSİZ YERLERDE SAĞLIĞA ZARARLI UCUZ FİLM YAPTIRMAYIN ÇÜNKÜ KİMSENİN HAYATI UCUZ DEĞİL

Oto Cam Filmi Düzenlemesi Yürürlüğe Girdi

Oto Cam Filmi Düzenlemesi Yürürlüğe Girdi

Araç sahipleri tarafından bazen güzel görüntü, bazen de çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle tercih edilen oto cam filmi uygulaması, her dönem gündemi işgal ediyordu. Devletin bu konuya bir standart getirmek amacıyla aldığı kararlar 26 Ekim 2016’da Resmi Gazete’de yayınlanmış ve yapılan düzenlenmenin 6 ay sonra yürürlüğe gireceği açıklanmıştı. Ve o gün geldi. 27 Nisan 2017 itibarıyla artıkoto cam filmi taktırmak serbest. Ancak belli kurallara ve standartlara bağlı. Onlar neler mi?

Onay Alınması Gerekiyor

 

Hem oto cam filmi markalarına hem de sürücülere yönelik kurallar barındıran düzenlemenin ilk şartı, devletin yetkilendirdiği bir kuruluştan onay alınması. Yönetmelikteki şartların karşılanıp karşılanmadığını denetleyen bu kuruluş onay vermesi durumunda araç sahibi, cam filmi kullanabilecek.

Camlara araç cam filmi uygulanabilecek, ancak ön cama herhangi bir film yapıştırmak, yürürlüğe giren düzenlemeye göre kesinlikle yasak. Araç ön camına taktıranlar için cam filmi cezası 189 TL olarak açıklandı ve araç sahipleri, bu cezaya itiraz edemeyecekler.
Geçmiş dönemlerde araç sahipleri, filmleri cam dış yüzeyine de kaplayabiliyordu. Ancak yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte araç cam filmleri sadece camların iç yüzeyine uygulanabilecek. Üstelik bu cam filmlerinin dış ışık yansıtma oranı da %15’in üzerinde olamayacak. Bu oranın üzerindeki filmler ile 80 mikrometreden daha kalın cam filmlerinin kullanımı da yasak.
 

Oto Cam Filmleri, Görüş Alanını Kapatmayacak

 

araba-cam-filmi

Güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı bir çözüm olarak ele alınan cam filmlerinin UV korumasına da standart getirildi. Buna göre UV koruması en az %98 olmayan cam filmleri kullanılamayacak. Ayrıca görüş alanının kısıtlanmaması da düzenlemenin maddeleri arasında yer alıyor.

Buna göre sürücünün 180 derecelik görüş alanı içerisinde sağ ve sol anlarda yer alan camlara araç filmi uygularken ışık geçirgenliğine dikkat edilmesi gerekiyor. Yalnızca en az %70 ışık geçirgenliği olan cam filmleri kullanılabilecek.

Sürücünün arka görüş alanında kalan camlarda da ışık geçirgenliği önemli olduğu için bu konuda da bir düzenleme var. Şöyle ki şoförün arkasında kalan sağ ve sol camların ışık geçirgenliği en az %20 olacak. Ayrıca araba filminin uygulandığı aracın sağ ve solunda arka görüş sisteminin bulunması da gerekiyor.

oto-cam-filmi-montaji

Oto cam filmlerinin nasıl uygulanacağı kadar filmlerin hangi malzemeden üretileceği de belirlendi. Yakın tarihte yürürlüğe giren bu düzenlemeyle cam filmlerde PVC malzemenin kullanılması yasaklandı. Ayrıca kaplamayı yapıştırırken kullanılacak malzeme de yalnızca akrilik esaslı olabilecek.

Bu şartlara uygun ise iki farklı şekilde kontrol edilecek. Üretici, imalatçı ya da ithalatçı firmalar için Türk Standartları Enstitüsü TS 13347’ye göre Hizmet Yeterlilik Belgesi sahibi ve ithalat/imalatçı firmalar ile bu yönetmeliğe uyumlu olan sözleşmesi bulunan diğer firmalar cam filmi oto cam filmi montajı yapabilecek.

Sürücülerin ve araç sahiplerinin ise onaylı firmalarda cam filmi yaptırdıktan sonra montaj uygunluk raporunu araçlarında muhafaza etmeleri gerekiyor. Yani herhangi bir polis kontrolü için bu uyum raporu daima araçta bulunmalı.

Yürürlüğe giren düzenleme, “Oto cam filmi yasak mı?” sorusunu Mayıs 2017 itibarıyla geçersiz kılıyor. Düzenlemede belirtilen maddelerin karşılanması şartıyla sürücüler için cam filmi serbest bırakılmış oldu.

Sosyal medyada bizi takip edin.
E-Bülten'e abone olun.